Sağlık

Suçluluk Duygusundan Kurtulmak

Ne yaparsan yap, pişmanlıkla öleceksin. Muhtemelen yaptıklarından ve muhtemelen yapmadıklarından dolayı…

– Dostoyevski

Suçluluk duygusu, adıyla çelişen bir duygudur, çünkü “suç”un karşılığı olan “cezayı” gerektiren, yani kusuru olmayan bir durumda insanlar çoğu zaman bu duyguyu hissetmezler. Suçluluk duygusu, yanlış bir şey yaptığını düşünen kişinin kendini affedememesine kadar varan bir duygudur. Gerçek bir kusura karşılık hissedilen duygu “pişmanlıktır”.

Örneğin, birisi hakkında kötü şeyler düşündüğünüzde veya söylediğinizde ve onların hayatında olumsuz bir duruma neden olduğunuzda, kendinizi suçlu hissedersiniz ama bunun bir kabahati yoktur; Bir yanlışlık veya yanlışlık var. Ancak birini kötü duruma düşürmek için kasten zarar vermek yanlıştır ve bunun sonucunda hissedilen duygu pişmanlıktır.

Suçluluk, çocukça bir duygu olduğu kadar yıkıcıdır; sizi hasta eder, telafi etme arzusuyla travmanızı tekrarlamanıza neden olur, yaptığınız yanlışın telafisini engelleyecek şekilde sizi duygusal olarak felç eder ve kaçma ve kaçınma davranışlarıyla sonuçlanır.

Pişmanlık, kendin yap yetişkin bir duygudur, seni olgunlaştırır, sana travmanın farkına varman için içgörü verir, bunun tekrar olmasını önlemek için enerji sağlar, hatanı telafi etmen için seni motive eder, kaçmak yerine kabullenmeyle sonuçlanır.

Suçluluğu aşılmaz bir mani, yıkılmaz bir duvar olarak düşündüğünüzde, gerçekten depresyona giden dikenli bir yoldan gidebilirsiniz. Meğer suçluluk duygusundan kurtulmak sizin elinizde ve yapmanız gereken ilk şey geçmişi geçmişte bırakmak, kabullenmek, şimdiyi ve şimdiyi yaşamak.

Geçmişte yaşananlar oradadır, geri alınamaz veya değiştirilemez ama yaşanmışlıklar evinize eklenir ve kişisel gelişim ve olgunlaşma sürecinize katkı sağlar.

Her yanlış bir doğru öğretir ve size kusurlarınızdan ders alma fırsatı verir. Hatanın bedeli ağır olabilir ama öğrettiği hata da bir o kadar pahalıdır. Suçluluk, yalnızca onu yaratan deneyimin sonucunu düşündüğünüzde ortaya çıkar. Ancak bu deneyim, başka olay, kişi ve durumların da dahil olduğu bir sürecin sonucudur ve hiçbir şey birdenbire ve sebepsiz olmaz.

Hayat, biri diğerinin nedeni ya da sonucu olarak iç içe geçmiş deneyimlerden oluşur. Geçmişteki hatalarınızı “Bugünkü aklım olsa yapmazdım” diye düşündüğünüzde ve geçmişteki davranışlarınızla bugün aklınızı kazandığınızı fark ederseniz, kapıları sonuna kadar aralayacak ve başaracaksınız. İçinde tutsak ettiğin suçluluk duygusunun bir daha geri gelmeyeceğinden emin ol. Üstelik kafanızda bir mahkeme kurduğunuzda, kendinizi savcı gibi suçladığınızda, yargıçla birlikte “Suçlusun ve bu cezayı hak ediyorsun” diye karar verdiğinde, insan olmaktan çıkıp kendini tanrılaştırıyorsun. Allah’a nispet edilen bir fiili istemeden yapmak da günaha keffarettir. Seni üzen, üzen, üzen, seni hasta eden her şey kefaret olabilir.

kendini bağışla

Her insanın hayatta bir hedefi ve bu hedefe ulaştığı zaman bunun kendisine getireceği mutluluk beklentisi vardır. Ancak bazen işler beklediğiniz gibi gitmez ve bir yerde hata yaptığınızı düşünürsünüz. Suçluluk, bilinçaltının derinliklerinden çıkıp seni kemiren bir kurt gibidir; özgüveninizi yerle bir eder, kendinize olan sevginizi ve saygınızı yok eder, kendinizi değersiz ve yetersiz hissetmenize neden olur. Sizi bir girdabın içine sokar ve bu girdap dönmeye devam ettikçe, suçluluk duygusuna bir oburluk daha ekleyerek “telafi etme arzusu” büyür. Bu girdapta duygularınızın esiri olursunuz ve onları kontrol edemezsiniz. Girdaptan çıkabilirsin ama kendini affetmek de mümkündür çünkü affetmek; Geçmişten gelen olumsuz fikirleri yok ederek duygularınızı ve ruhunuzu özgürleştirir, duygularınızın kontrolünü yeniden kazanmanıza yardımcı olur.

Kendinizi affederek, geçmişte yaptıklarınıza bugünün siz olduğu gibi değer vermeyi bırakır ve ruhunuzu iyileştirirsiniz. Affetmek, affedilmeye konu davranışınız için kendinize yönelik olumsuz düşünce, duygu ve tutumlardan isteyerek vazgeçmenizdir. Affetmek, size acı, öfke ve üzüntü veren davranışlarınızı, duygularınızı ve fikirlerinizi anlayış ve hoşgörü ile karşılamak için verdiğiniz karardır.

instagram

Facebook

heyecan

Youtube

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

atabeyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu